Många frågar vad jag tycker om adoptioner, surrogat och inseminationer!! – John Valencia
johnvalencia

John Valencia

Många frågar vad jag tycker om adoptioner, surrogat och inseminationer!!

Igår bad vi er skicka in frågor till oss via Instagram och det har tagit oss 24 timmar att svara och ändå hann vi knappt med hälften. Ni är så otroligt fina som vill stötta och peppa oss. Många av er har spännande och roliga frågor medan en del är inne på gränsen till för känsliga områden. Vi har verkligen försökt svara på det mesta från de flesta. En fråga som kommit i flera olika skepnader är vad jag (eller vi) tycker om adoptioner, surrogatlösningar och inseminationen. Ni är många som är nyfikna på varför vi valde att just bli familjehem när ville bilda familj. Det finns ju andra alternativ men för oss kändes det här helt rätt. Att bilda familj med ett barn som behöver ett hem och en familj att växa upp tillsammans med kan tyckas vara en god gärning men för oss var det också egoistiskt – vi ville ju bli pappor.

Nyligen blev jag tillfrågad om att gästa en podd som skulle diskutera ämnet adoptioner ur ett kritiskt perspektiv och idag fick jag frågan av en följare hur jag ser på internationella adaptioner, så som min egen. För mig är svaret enkelt – det är fantastiskt!

Jag är ju som ni vet adopterad från Colombia och det har varit det bästa som kunnat hända mig som bebis. Tänk skillnaden att få växa upp i ett land fullt av möjligheter istället för i extrem fattigdom utan rätten till egna val och drömmar. Jag kommer alltid vara för adoptioner så länge det är under ordnade former och jag har aldrig hört någon säga något annat av mina vänner som är adopterade. Att det sägs vara en form av människohandel sårar mig och inget jag vare sig hört eller tror på. Visst finns trafficking men det är inget som jag tror är utbrett inom just adoptioner. Efter mina år på en barnrättsorganisation känner jag mig rätt trygg i att våga skriva just så. Sen är det ju så att det liv jag lever idag inte hade varit möjligt om jag inte vuxit upp hos min mamma och pappa. De har givit mig allt jag behövt för att bli en frisk och stark pojke som senare i livet som man valt att följa sina drömmar och själv bilda familj. 

Sen har vi frågan kring surrogat och insemination som många verkar vilja hur jag känner kring. Jag fick nyligen läsa en bok på temat pappor och barn och hur det kan gå till när två män bildar familj. Boken var skriven med kärlek och värme och männen valde surrogat som sin väg mot att få bli föräldrar. För mig var det aldrig aktuellt att sätta ett nytt liv till världen när det finns så många barn runt om i världen (även här i Sverige) som behöver en familj. Jag kom ju till min familj just av den anledningen och det har ju givit mig ett liv jag annars bara kunnat drömma om. Jag ville självklart få uppleva det igen men som förälder det här gången. För mig är inte biologi viktigt och här vet jag att vi alla tänker olika, säkert hade även jag tänkt annorlunda om min bakgrund inte varit som den är eller om jag levt med en kvinna. En annan viktig aspekt är att varje kvinna självklart ska få uppleva en graviditet om hon så önskar och ingen ska få ta den upplevelsen ifrån henne eller lägga någon skuld över ett sådant beslut.

Vi känner och lever alla olika och jag känner såhär. Skulle vi längre fram välja att ge Miriam ett syskon så kommer det inte heller den gången bli med surrogat eller någon annan biologisk lösning, det känns inte rätt för mig. Tack och lov har Johan stöttat mig i detta och varit en perfekt sambo ,och nu pappa, i det här och jag är så glad att vi i den tid vi lever nu och i detta land kan få vara just pappor tillsammans!!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
johnvalencia

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Isabella

  Fint inlägg. Det är svårt det här med internationella adoptioner. Jag är helt klart för, och jag anser inte att det är människohandel. Men jag har också följt fallet med Huxley, en pojke som blivit adopterad från Kina av en familj som syns på Youtube. Adoptivföräldrarna har nu “omplacerat” honom. Tydligen är inte detta helt ovanligt, utan det förekommer.
  Kommersiellt surrogatmödraskap är jag däremot helt emot. Det sker främst i fattiga länder såsom Indien och Ukraina där kvinnorna är i desperat behov av pengar. Finns ett avsnitt av uppdrag granskning på svt play om just surrogatmödraskap, och det är från kvinnornas synvinkel. Mycket sevärd.

  1. johnvalencia
   johnvalencia

   Tack för din kommentar, det är svåra och ibland känsliga fall. Jag är iallafall nöjd med hur det blev för mig både som barn och pappa, det känns viktigast. 🙂

 2. Kicki

  Blir alldeles gråtmild över hur ni tacklar och tänker kring detta med barn❤..
  Och du om någon vet ju hur det kan vara som adopterad…en förståelse som bara du kan förmedla…har inte följt er så länge men har tycktt att tösen haft drag från dig🙈…men så kan det ju va ändå eller hur🤔 (håll med mig snälla😉😂)
  Fantastiskt att följa er resa❤

  1. johnvalencia
   johnvalencia

   Tack snälla du så fint skrivet. Ja visst skulle hon kinan ha lite drag här och där från oss båda. Men mest av allt är hon en underbar och trygg liten tjej som förgyller våra dagar. Hon är underbar. Tack för att du skriver och vill följa oss 🙂 <3

 3. Moa

  Blir också så ledsen när jag får höra från vissa människor på instagram hur adoption är ”människohandel”. Att dom påriktigt tycker att det är bättre för ett barn att bo kvar på ett barnhem än i en familj. Också ett hån mot alla de människor som blir utsatta för riktig människohandel, nä fy. Tycker iallafall att ni har en fantastisk familj och önskar er all lycka!

  1. johnvalencia
   johnvalencia

   Tack snälla Moa, så fint. Varje adoption är såklart individuell men jag har svårt att tro att det går att likna med människohandel.

 4. Marita

  Beundrar er alla som öppnar era hem för barnen . Många av mina vänner har / haft familjehem. Vet att det finns ett stort behov av dessa. Så många fina familjehemsföräldrar jag mött genom åren genom mitt arbete. Ni är guld värda😍

  1. johnvalencia
   johnvalencia

   Åh det var så otroligt många frågor och många av dem ligger fortfarande uppe på IG då jag svarade på kanske 50 stycken på eftermiddagen igår. Vi kommer också ha fler möjligheter 🙂

 5. Fröken Håkansson

  Hej,
  Det är väl fantastiskt att ha möjlighet att ge ett barn en ärlig chans i livet och att få växa upp i ett hem fyllt av kärlek. Personlig tycker jag att adoption är den bästa lösningen om ingen möjlighet till biologiska barn finns, Det finns så många barn i världen som inte får växa upp med kärlek i en trygg miljö. Och ja att skaffa barn är en egoistisk handling oavsett i vilken form man skaffar dem. Men i ert fall är man egoistisk samtidigt som ni gör något fantastiskt för Miriam. Det förtjänar alla barn. Tack ♥️