Hur slutar man bäst med blöjor? – John Valencia
johnvalencia

John Valencia

Hur slutar man bäst med blöjor?

Jag har bävat för detta men det börjar bli dags för Miriam att släppa blöjorna och intressera sig för pottan. Det här är otroligt stora och svåra saker har jag förstått och inget som “bara händer”. Vi är dessutom lite sena med vissa saker och vill inte heller stressa fram något och riskera onödiga bakslag. Jag tror att jag var strax över tre år innan jag blev torr och Miriam är precis två och ett halvt.

Jag ska ta upp detta med förskolan och bolla lite tankar med dem, men det är ju vi föräldrar som ska leda detta arbete så då gäller det att hitta rätt tillfälle. Jag har tänkt att sommaren borde vara en bra tid då vi kan vara på landet och låta henne ta den tid hon behöver. Samtidigt har jag läst om en metod som gick ut på att stänga in sig med barnet hemma i 3 – 5 dagar och ta av blöjan redan dag ett och sen låta det som sker ske och utan att ta fram en enda blöja. Barnet ska då gå runt och uträtta sina behov när det behövs och då ska man vara beredd med pottan och likt en hund markera vart barnet ska vända sig när nöden kräver. När jag hörde om detta fick jag panik, det lät som en rörig historia. Men detta ska vara en vattentät teknik som gör barnet blöjfri på max en arbetsvecka. Skulle vi ta den vägen skulle nog inte Johan komma hem förrän uppdraget var avklarat haha.

Hur har ni andra gjort och har ni fått bra stöd från förskolorna? Ska jag vara riktigt ärlig så tycker jag att det här skulle innebära ett stort steg även för mig. Jag kommer tvingas inse att Miriam inte är någon liten bebis längre och jag vet inte om jag är redo att se henne blir så stor så snabbt.

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
johnvalencia

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Anna

  Vi körde just den metoden du skriver om. Blöjfri på tre dagar. Funkade underbart. Gjorde det samtidigt som jag gick på semester när dotter var 1.5 år och har inte använt blöja sedan dess nu är hon fyra år. 😁

 2. Josephine

  Våra pojkar har aldrig velat gå på potta utan dom har fått gå på toaletten direkt. Köpte oss en högre pall från ikea och en avtagbar toalettring. Dom båda har varit 3 och 3,5 när vi bestämde oss för att ta bort blöjan. Vi gjorde de på sommaren så att dom kunde kissa själva när vi var ute . Jag började att ta bort blöjan när vi var hemma . Lite kortare stunder. En grej som jag märkte var att dom gärna kissade på sig när dom hade kalsonger men inte när dom bara hade byxor. Antar att de kändes som blöja när de blev så tajt som i blöjan.
  Så dom var utan kalsonger dom första veckorna .

 3. Christine

  Ni lär märka vad som funkar bäst för er och Miriam! Vi bestämde en helg bara när vi kände att han kändes redo. Sen tog vi av blöjan och lät den va av. När vi såg att han behövde bajsa fick han den men inte annars. Efter några dagar sa han själv till när han behövde bajsa o behövde blöja. Sen när kisseriet funka så tog vi tag i nummer två. Köpte en ringklocka, en ring till toan (biltema har mjuka som man kan sitta länge på) och en pall. Han uppskattar fortfarande efter 6 mån att trycka på knappen när han är färdig o att han får sitta där själv utan att vi “stör” 😂

 4. Nat

  hej,
  Det behöver inte bli en sån stor grej det här med att “bli torr”. Jag trodde det med barn 1 och gjorde det till värsta stora jättegrejen och då blev det ju meckigt och en stor grej… Med barn nr 1 så pottränade vi enligt regelboken och började tidigt redan vid 1 1/2 och satte honom regelmässigt och enligt klockan på pottan. Det blev mer och mer strul och han var torr i perioder och sen började han kissa på sig igen, torr i någon månad och sen kissa på sig gång på gång. Det tog nästan 1 år innan han var torr och man kunde lita på det. Med barn nr 2 tänkte vi köra lite mer manana och väntade tills han var 2 1/2 år, vi tog bort blöjan på sommaren direkt när han gick på ledighet från fsk i juni och sen i juli var han relativt torr och i augusti när han började föris igen var han stabilt torr både dag och natt.

  Med barn nr 3 var vi ändå mer flexibla och glömde helt bort att hon hade blöja tills en dag när hon var 2 1/2 år och sa att hon inte ville ha blöja längre för hon var ingen bäbis. Sagt och gjort, bad henne vänta en månad tills hon skulle ha sommarlov vilket hon kunde tänka sig gå med på och sen slutade hon med blöja dag 1 på sommarlovet. Hon styerde allt själv, när hon ville kissa eller göra nr 2, hur, var och hur ofta. Givetvis skulle hon inte fått kissa i sängen eller nåt annat dumt men ville hon kissa ute fick hon det, kissa i duschen (ja men visst) eller toaletten och även precis när hon ville. Hon hade kanske 2 olyckor allt som allt och var torr direkt. I juli sa vi till henne att det vore bra om hon slutade kissa i duschen eller i trädgården för det luktade lite illa och frågade om hon tyckte toaletten och skogen skulle fungera. Japp det tyckte hon så då började hon med det samt att hon en kväll tog av nattblöjan och sa att den fick nallen. Hon kissade på sig natt nr 2 och natt nr 3, sen aldrig mer.

  Med facit i hand önskar jag att jag att jag varit mer cool med barn nr 1 och inte låtit honom plågas med alla regler och grejer och allt fokus vi gav honom utan bara låtit det hända på hans villkor när han varit lite större. Herre gud så enkelt det är när de är stora och kan prata och bestämma själva

  lycka till

 5. Josefina

  Vi har börjat när barnet själv har visat intresse, båda har slutat när dom är runt 2 år och 8 månader. Båda har slutat på sommaren och det har underlättat. Dock har dom bajsat i blöjan tills dom var/är nästan fyra. De har tyckt att det är otäckt att göra det på toaletten och det har visat sig vara väldigt vanligt.

 6. Erica

  Jag valde att gå efter rutiner. Följande tidpunkter satte jag min dotter på pottan; morgonen, innan frukost, innan lunch, innan vila, innan mellis, innan, middag och innan nattning. Och innan vi skulle gå ut. Efter några dagar började jag ta av blöjan när vi var hemma. Och blev de att hon. Kissade någon annanstans, tog jag henne direkt till pottan och sa *här ska man kissa” och sen gick vi och torkade upp kisset på golvet.

  Sen testade jag att gå ut med henne utan blöjan och då hade jag mätt upp tiden, hur länge hon brukar hålla sig. Då var min dotter runt ett år och vi kunde va ute 30 min innan hon behövde toa. Det gick jättebra, men gäller att vara tydlig och få henne att förstå.
  Skulle Miriam göra motstånd, se då till att va uppmärksam på det som hon föredrar istället för att tvinga henne. Hon kanske avskyr pottan, men testa toan direkt med med en mindre roaring på och pall. Eller tvärt om. Låt henne också springa utan blöja o byxor.

 7. Emelie

  Vi började rutinpotta (sätta han på pottan när vi vaknar, efter maten, innan vi gick ut och på kvällen) för ca 1 år sen och i somras precis innan han skulle fylla 3 år så sa han själv att han ville ha kalsonger. Så vo tog på han kalsonger och sen fick han ha det på. Vi påminde honom ofta att gå på pottan men insåg snabbt att han blev galen på oss när vi tjatade så vi slutade med det. Tog ett par “olyckor” och sen kände han själv att han var kissnödig. Och ca en vecka efter att han var torr på dagen och vaknade med torr nattblöja så tog vi bort den också.
  Underlättade mycket att det var sommar och att han kunde kissa ute men han var redo för att sluta med blöja och vi är glada att vi inte försökte stressa fram detta tidigare.

 8. Elin Nordström

  Min dotter är ungefär lika gammal som Miriam tror jag! Född augusti 17. Hon blev blöjfri i mars eller april förra året kommer inte ihåg exakt men hon var 1,5 år men hade varit blöjfri hemma dagtid sen ungefär 11 månader. När blöjorna var torra på morgonen efter natten så tog jag bort de helt. Klart olyckor har hänt och händer ibland fortfarande oftast är det att hon inte hinner ända fram och kissar precis bredvid pottan 😅 mycket naket undertill så hon känner igen signalerna och ta med henne till pottan när ni går på toa! Även hört att man kan sätta en trosa innanför blöjan så barnet känner att det blir blött när hen kissar och så börjar känna igen signalerna 🙂 oavsett så ska ni göra det som känns rätt för er! Något att tänka på är ju att dagens blöjor är så bra så barnen inte märker att de kissar typ så naket på underkroppen är en bra start! Ta bort alla mattor och lägg kanske något kissskydd när Miriam sitter i soffan och ha pottan nära så hon kan se den där hon är och snabbt kan ta sig dit när det är dags 🙂 lycka till!

 9. Pernilla

  Mina söner har båda varit väldigt oroliga att släppa blöjan så jag väntade ut dem och vid 3,5 var dem torra både dagtid och på natten så det blir nog samma metod med lillebror😁.. Lycka till önskar jag er alla tre

 10. Fembarnsmamma

  Jag skulle nog rekommendera att börja innan värsta treårstrotset kommer; jag har alltid fascinerats över de som orkar potträna när deras barn är i ålder att vilja bestämma allt själva.

  Ett lite äldre barn bör ju kunna används en potta, det handlar ju mer om att ha lust. Min 9-månaders dotter klarar oftast att vänta till jag sätter henne på pottan (även om hon kissar i blöja också), och signalerar ofta att hon vill dit. Det handlar troligtvis inte om att de skall lära sig (på äldre barn syns det ju ofta att de går undan när det skall komma något i blöjan), utan att de skall bestämma sig för att de vill.

  Mitt råd är alltså: ha inte inställningen att hon skall lära sig, utan ni visar helt enkelt vad som gäller nu när hon är ”stor”. Mutor funkar ofta i den åldern. Ett russin varje gång man går på toaletten? Eller byta bort blöjorna mot en present?

  Min erfarenhet är att förskolan inte har någon roll alls i pottränandet. Däremot har förskolor väldigt tydliga rutiner där man går på toaletten innan man går ut, före mat, efter vila etc.

 11. Madelene

  Vänta med att börja potträna till sommaren. Lättare då barnet oftast inte har så mycket kläder och kanske inga kläder alls. Sen är det viktigt att hon får bestämma själv också. Är hon inte redo så är hon inte. Våran äldsta fick ta det i hennes takt men under en sommar blev hon blöjfri på dagen men inte på natten. Senare samma år i december bestämde hon själv att hon inte ville ha blöja nå mer på natten. Tror vi har kunnat räkna olyckorna i sängen efter den dagen på en hand 😊

   1. Rebecca

    Fast det där att ” hon får bestämma själv också” håller jag inte med om.. Att potträna/sluta med blöja är föräldrarnas ansvar att vägleda och visa barnet.
    Min erfarenhet är – ju tidigare ju bättre! Ju äldre barnet ju bekvämare blir hen.. (och föräldrarna, de orkar inte ta fighten).
    Jag är förskollärare och jobbar med de yngsta barnen, samt 3-barnsmamma, mina äldsta blev blöjfria vid 2 år, yngsta blir 2 i sommar och vi har redan nu börjat introducera pottan. Varför vänta liksom?
    Ja, det krävs jobb från föräldrarnas sida. Inga långa utflykter i början, alltid se efter var närmsta toalett finns. Låt barnet följa med och köpa trosor/kalsonger. Och har du väl börjat ta bort blöjan, var konsekvent!
    Lycka till!
    /3barnsmamma och förskollärare

 12. Carolina

  Vi köpte boken ”potträning på 3 dagar” och en pottkalender. En rad för varje dag där barnet får klistra upp ett klistermärke för varje gång de gjort sitt på pottan. Väldigt uppskattat av sonen.
  Ungefär 2 månader innan vi började potträningen så ställde jag fram pottan i badrummet. Sen pratade jag med sonen varje dag om att vi snart skulle ta bort blöjan helt på dagtid och att han då skulle behöva använda pottan istället. Sista veckan hade vi nedräkning om hur många dagar det var kvar till dess att vi skulle sluta med blöja.
  Dagen kom, vi tog av blöjan på morgonen och har sedan dess aldrig satt på någon igen dagtid. Tog 5 dagar sedan dess har det inte skett en enda olycka. Tog 1 månad från det att han var torr dagtid till dess att han även blev torr på natten. Sonen var 2,5 år när vi började potträningen.
  Stort lycka till.

  1. johnvalencia
   johnvalencia

   Det är exakt den boken jag hört talas om. Skönt med någon som haft en positiv upplevelse. Jag har även hört skräckisar. haha

 13. Sofie

  Börja introducera pottan i lugn och ro i sommar, det får lov att ta tid! Min stora dotter blev blöjfri när hon var närmare fyra år. Jag tror inte på att stressa alls 😊 vi berömde när det kom ngt på pottan och sa inget alls när det blev olyckor.

 14. Johanna

  Jag tror det du försöker beskriva är 3 dagars metoden, vilket går ut på att ta blöjan dag ett och sen aldrig ge tillbaka den. Men att barnet blir erbjuden potta eller toa. Det är en fruktansvärt bra bok, finns både som fysisk bok och ebok. Vi körde denna metod med barn ett och han blev blöjgri snabbt. Vi fuskade och hade blöja på natten för ingen av oss föräldrar är något nattpigga. Detta föll sig ändå naturligt och natten med blöja resulterade i torr blöja och tog nsttblöjamnefter kanske 3 veckor. Rekommenderar er att läsa boke. Finns även en stor Facebook grupp som författarna öppnat vid samman namn.

 15. Sanna

  Sonen var 2år & 4 månader. Blev runt vår/sommar. Han fick springa naket ute och inne när vi var hemma. Ointresserad till en början men när vi slutade tjata men hade pottan framme så började han självmant. Varje gång han gjort ett behov så fick han ett klistermärke att sätta upp 🙂

 16. Elin

  Ta de i Miriam takt, när hon är redo så kör ni, har själv 3 barn, allt från 2.5år till 4år.. så de är olika

 17. Linnéa

  Min son blev precis 3 år och han blev blöjfri för någon vecka sen.
  Vi tog bort när vi var inne men hade blöja ute och på julafton. Sen började vi ta bort mer och mer och sen chansade vi och åkte till stan och var ute utan blöja och nu är han helt fri på dagarna, han är utan på dagis och allt 🙂 vi har fortfarande på natten, men jag testade en gång i höstas då var han strax över 2,5 år och då gick de inte, men jag skulle satsa på somaren så slipper man de jobbiga med alla kläder och dom kan springa nakna hela tiden.. Viktigast är att göra pottan till något roligt och verkligen berömma när dom sitter på pottan 😊

 18. Josefine

  Hej😍 Vår lilla Asta blev blöjfri i slutet av September. Hon var nästan 2,5 år då, Vi tog med henne till affären och lät henne själv välja vilken potta och vilka trosor hon ville ha. Det funkade super👍🏻 Tog bara 2-3 dagar och sen var hon utan blöja. Bästa var att hon valde bort nattblöjan också👍🏻 så hon blev blöjfri både dag och natt samtidigt.

 19. Therese

  Lät dottern gå bar nertill inomhus och säga till när hon va kissig/bajsig och ja de hände en gång utanför toan annars i och detta tog 3 dagar sen va hon blöjfri på dagen👍🏼💪🏼Dock körde vi extra ring på toan för potta de va inget vår dotter tyckte om så hoppade över det! När vi gick ut hade vi pottränings blöja verkligen super skulle olyckan va framme så tar trosorna/kalsongerna upp det som en blöja men känns inte som en blöja. Bright Bots Potträningsbyxor heter de vi använde super👍🏼

 20. Mammatankarmedpedagogerna

  Ta det i lugn takt och stressa inte be förskolan också hjälpa till men främst är det ju ni som ska lära henne. Börja med att ha fram pottan och låt henne komma med tex när ni är på toa och låt henne också sitta på “mini- toan” först med kläder På, sen kanske utan efter att hon badat någon gång. Ta det stegvis och i Miriams takt. Gå och köp ett par fina trosor som hon själv får välja ut och förklara för henne varför ni köper dem (för att hon är en stor flicka och behöver inte längre blöjor utan nu kan hon gå på toa precis som ni) gör pottstunden till en trevlig stund, läs böcker, sjung sånger, prata osv. Om hon inte vill avbryter ni annars blir det fort något hon inte vill göra. Sommaren är super att öva på men det går lika bra på vintern hemma. ( Rekommenderar att ni har blöja på henne när ni är ute iaf, blir så krångligt med allt tvättade annars och när det är kallt ute) små små steg så snart har ni en blöjfri flicka! Mera tips kommer så småningom att komma på vår blogg eller så kan ni skicka direkt åt oss om vi kan hjälpa till på något sätt! Lycka till!

  1. johnvalencia
   johnvalencia

   Tusen tack!! Bra tips, det där lät super. Jag ska kolla er blogg och jag lovade ju att lyfta den. Det har bara varit en hektiskt dag men det kommer. 🙂

 21. Therese landen

  Min dotter va 3,5 när hon slutade med blöjan i somras hon va verkligen redo för det. Vi var hemma i 2 veckor aå få passade vi på tills förskolan började. Där hände de kanske några olyckor i början. Men gjorde ingen stor sak av det. Nu i höstas skrotade vi pottan och nu är de bara toaletten som gäller. Insåg att vi var rätt begränsade när vi var iväg och där de bara va toaletter och ingen potta. Hon vågade inte gå på offentliga toaletter. Men de har släppt nu kan hon gå på alla toaletter och blir 4 nästa månad

 22. Lovisa

  Vi gjorde det mot våren/sommaren. Perfekt på förskolan då också när man har tunnare kläder (inte massa tjocka byxor som ska av). Vi fick god hjälp av pedagogerna som höll koll och tog vår son på toa typ varannan timme i början. 👏

  Tänker när ni är hemma så låt henne va utan. Och när ni går iväg kanske hon bör ha blöja på sig i början (så gjorde vi. Men han fick ändå gå på toa när vi var ute och åt ex, även om blöjan va på). Vi jobbade på en torr blöja dagtid. 😅😁men viktigast är väl att hon vill sitta på pottan först och främst 🙈

  Hoppas det går bra. Kram!

 23. Marie

  En förälder på den gamla förskolan gjordes så att hon var hemma en vecka med barnet för att pott träna. Efter en vecka barn åter utan blöja och fixa det oftast att säga till innan.