Hur kan Johan må bättre i sin IBS? – John Valencia
johnvalencia

John Valencia

Hur kan Johan må bättre i sin IBS?

Som ni vet har ju Johan gått ut med att han har IBS vilket innebär en störning i hur tarmen arbetar och dess känsel. Vid IBS har du ofta ont i magen och. symtomen kan ibland vara väldigt besvärliga. Det kan gå att minska dem genom att undvika viss mat eller genom att använda receptfria läkemedel. Johan har haft lite svårt med just att undvika vissa sakerdå det mesta visade sig vara hans favoritsaker. Han fick diagnosen 2016 (efter en mycket obehaglig röntgen) men har haft problem bra mycket längre än så. Han har ofta väldigt ont och blir trött, hängig och får kramper – det känns ofta som om magen lever ett eget liv. För att få diagnosen IBS måste du besvärats av symptomen minst tre månader och det kriteriet uppfyllde han med lätthet. Sen gäller det nog också att ligga på läkarna lite för att bli prioriterad i dessa tuffa tider.

Så vad kan ha då göra åt saken? Ja han vägrar ju sluta med godsakerna och då återstår att hålla kroppen i rörelse genom träning och gärna konditionsrörlighet. Raska promenader eller till och med lättare jogging kan vara mycket bra för att minska på smärtorna. Flera av er som följer oss skrev också att man kan ta MSM-pulver. Vi fick tips på en sajt som jag länkar >>här<<.

Om ni har bra karaktär kan det vara en god idé att undvika fet mat och starka kryddor. Kaffe och alkohol påverkar också funktionen i mag-tarmkanalen och kan göra att du blir sämre. Nu låter detta kanske tråkigt men nu handlar det ju om din hälsa. Dessutom kan du ju välja att fokusera på det som funkar bäst för just dig, testa dig fram och använd uteslutningsmetoden. För många hjälper det också att äta mindre mål men oftare. Gärna regelbundet och gärna planera måltiderna i förväg. Viktigt också att äta långsamt i lugn och ro, och tugga maten väl.

Många av er ville att jag skulle samla tipsen så jag tänker att ni får skicka in dem här nu så ska jag sammanställa det och lägga i ett inlägg här sen. Vad tror ni, kan vi hjälpa varandra och må lite bättre? Alla tips är bra oavsett om det är något ni hört eller testat själva.

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
johnvalencia

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. AnnaKarin

  Äntligen har jag hittat till din blogg (blivit tipsad av flera bekanta). Jag har också fått diagnosen IBS och det är spännande hur olika det ter sig för olika individer. För mig spelade det ingen roll vad jag åt det första halvåret med IBS, allt gick rakt igenom och magen strejkade. Nu fler år senare kan jag styra välmåendet ganska bra. Även om Johan inte vill utesluta kost så skulle jag ändå peppa för att utesluta EN sak eller några små saker. Iaf jag själv inser att det är värt det, när jag märker skillnaden. Jag utesluter tex all lök (lök är det värsta för mig) i min kost till vardag även paprika, bönor, kål som kan skapa obalans i magen. Däremot om jag går ut och äter eller blir bjuden på mat så äter jag allt, den smällen kan jag ta. Jag är också känslig mot kaffe och havregryn, det sätter igång min mage. Jag tror att i långa loppet är det bäst att styra kosten istället för att äta mediciner eller annat för at få magen i balans. Jag tror även på motion av alla de slag, dra ner på stress och alla måsten. Hoppas Johan hittar balans och får må bättre.

  1. johnvalencia
   johnvalencia

   Tusen tack för din kommentar. Jag har läst upp den för Johan som antecknar för glatta livet. Så fint av dig att kommentera. Ha en underbar helg 🙂

 2. Linnéa

  Jag har förmodligen haft ibs i flera år med fick precis diagnosen av min läkare. Helt ärligt så är det ända som funkar för mig att äta utan att få några som helst symptom, fisk, skaldjur och färska grönsaker. Sen klarar ju magen av mer vissa dagar och mindre andra men tror att alla som lever med ibs känner igen sig i den psykiska påfrestningen som skapas av att aldrig veta hur ens mage kommer reagera på mat. Skulle bli väldigt tacksam för lite tips😅

 3. Emelie

  Hej! Jag upplever att leva efter den så kallade fodmap är det bästa för mig https://www.bellybalance.se/fodmap-behandling/ jag utesluter allt gluten och äter laktosfritt. En till sak som verkligen hjälpt är att dricka omega 3 olja. Tabletter har inte hjälpt utan att dricka det i flytande form är vad som gett mig mycket. Viktigt att prova sig fram för det är verkligen olika för alla individer vad som funkar och inte, både med kosten och olika preparat. Mycket jag älskar att äta låter jag bli för att för mig är det inte värt att må så dåligt men det är ju en sak man får bestämma själv vad man tycker. (: Hoppas verkligen han kan hitta några nycklar till en bättre mage!

 4. Johanna

  Min man har också IBS, som periodvis orsakar mycket besvär och smärta. Han äter Lifes egen probiotika varje dag, även när han har mindre jobbiga perioder, för att hjälpa tarmen. Han har också dragit ner till enbart en kopp kaffe per dag. Jag ger honom också magmassage. Lärde mig när jag jobbade som personlig assistent för länge sen. Massera i tarmens riktning för att hjälpa tarmrörelserna och hjälpa ut gaser när magen pratar och ryter och är spänd och svullen. Alldeles vanlig olivolja fungerar bra.

 5. Johanna

  Digest Spectrum – ENZYMEDICA

  Finns på life butiken. Är ett enzym kroppen oftast saknar för att bryta ner vissa ämnen vid IBS. Funkar jättebra för mig!