Vilka kläder gäller för förskolan? – John Valencia
johnvalencia

John Valencia

Vilka kläder gäller för förskolan?

Imorse när jag lämnade på förskolan märkte jag att alla barnen har väldigt olika kläder på sina hyllor. En del har tunna galonisar medan andra tjocka vinteroveraller. Jag vill såklart att vi ska vara föräldrar som är på tå vid väderomslag och hade plats funnits hade jag velat ha en hel garderob för personalen att välja mellan. Tyvärr är detta inte möjligt då varje barn endast har en ankarkrok att tillgå.

När jag gick ut på Instagram förut och berättade att jag tänkt skriva ett inlägg strömmade det in tips på hur jag kan tänka. En del av er som följer oss jobbar tydligen på förskolor och ingen kan detta bättre än ni. Jag blir otroligt tacksam för alla tips och meddelanden jag får från er läsare. Även om jag inte följer allt så ger det mig och Johan tankar om hur man också kan göra, det finns ju inte bara ett rätt svar på varje fråga.

Har ni förslag och rekommendationer på bra funktionsplagg för förskolan så blir jag jätteglad. För inomhuslek har vi ganska bra koll men det här med fodrade regnkläder och gummistövlar är helt nytt för oss. Sen ska vi inte ens nämna tunna skaloveraller för lager på lager. Hör av er är ni snälla 🦋

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
johnvalencia

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Emilia

  Hej!
  Didrikssons fodrade galon är verkligen något om man har möjligheten att införskaffa det. Tål hög kyla så den kan användas på vintern som på höst/vår!!
  Även galonoverall från Lindberg är verkligen att rekommendera👍🏻

  Vantar är svårt då små barn oftast inte får bra grepp när de leker och vägrar ha de på sig istället men jag brukar ha ett par vanliga galonvantar (ofodrade) och sedan tunna vantar under. Till vintern kan det såklart bli lite för kallt med den kombinationen så satsa på varma vantar med dragkedja så man lätt kan få in barnets händer så de sitter bra😊

  Lycka till 🥰

 2. Helena

  Heej!
  Som förskollärare skulle jag rekommendera fodrade regnkläder, helst en overall som är lättare för barnen att ta på sig!

  Kolla Lindbergs, men även Didriksons kläder är mkt bra!!

  Självklart fodrade stövlar & fodrade galonvantar. Lager på lager under, fleece eller stickat.
  Man kan ju ha ett fodrat galonställ under typ hela hösten & våren, skulle även säga att de funkar bra under våra slaskiga vintrar.

  Hestras handskar är grymma – men kostar därefter!
  Reima är oxå kanon!

  Märk kläderna!! ☺️ De flesta har typ samma kläder i samma färger idag!

 3. Johanna

  Fodrad galon – Didriksons boardman är kanon.
  Kavat allvädersstövlar med inbyggd ullsocka. De och fodrad galon är kanon till blöta eller slaskiga höstdagar.

  PoP skaloverall + vindfleecejacka till blåsiga men inte så blöta höstdagar. Vi kör one-piece i merinoull kallare dagar under skalisen. Lätt att ha i lådan på fsk. Tar liten plats ihopvikt. Gore-tex-skor eller allvädersstövlar på fötterna.

  Vintern – merinoull + overall från Didriksons, 8848 eller Isbjörn. PoP har inte de bästa overallerna enligt min erfarenhet. Kängor från Viking eller SuperFit.

  Den här årstiden är strulig med regn ena dagen och minus nästa. Kolla prognosen och tänk framåt. Minus på morgonen men 5 plus vid lunch? Ta något värmande under skaloverallen och en tjockare mössa och vintervantar. Tunnare mössa och vantar tar liten plats i lådan. Ska det regna så kör fodrad galon från start.
  Lycka till. Ni är fantastiska föräldrar. ❤️

 4. Helena

  Ser ovan här att du fått många bra tips. Ett råd som jag fick när min kid var lite yngre (4 år nu) är att tänka på att ju yngre barnen är desto mer sitter de ner. Oavsett slask, snö o.s.v De liksom tänker inte riktigt på vart de sätter sin lilla rumpa utan mer ”här vill jag sitta, rakt i vattenpölen. Då når jag både vattnet i pölen och sanden” 😂😍
  Mer funktionskläder ju äldre de blir och rör sig. Är de mindre och mer stilla, riktigt vattentätt och varmt.

  1. johnvalencia
   John Valencia

   Jo tack, det där har vi varit med om. Ganska gulligt i stunden, mindre roligt när det är dags att ta av alla kläderna. 🙂

 5. Åsa

  Hej😄när mina barn var i eran dotters ålder , köpte vi fodrad galonoverall supersmidigt att ha till typ 4-5år ca , sen Viking 2.0 stövel körde vi från okt- april ca , toppenbra då behöver man inte ha flera olika stövlar/ vinterskor 😄

 6. Johanna

  Samma här, det är sjukt svårt inför varje årstid.
  Vi har lite mer plats, så just nu hänger det bra skalklader, underställ i fleece, raggsockor, vantar, mössa, polokrage i ull från pop. Hemifrån klär vi i vinterjacka och höstkängor. Vi bor i Skåne, hit har inte vintern kommit men ändå har barnen tjocka overaller vid plus 7 grader 🙈 men bra skalklader och varmt underställ samt bra assesoarer så kommer man långt. Senare vid slask väder är fodrade galonkläder kanon. Vi har nog några plagg av varje, så vi är helgaderade 🤷‍♀️

 7. Ida

  Vi bor i kalla Norrland och då är vinteroveraller bra nu, bästa märket är helt klart Gneis, Reima eller Kaxs på vinterkläder. Gneis kör vi på i år, det är svenskt och funkar bra i norr. När det fäller skaloveraller och skalkläder är Kaxs återigen bra, även Polarn o pyret. Vi har nästan alltid enbart polarn o pyret på höst och vår! Lager på lager-tänket är jätteviktigt.

  Skor: Kuoma, Viking, Kavat. Prova lyfta skorna, vissa av kavats och Vikings modeller är riktigt tunga och kan bli jobbiga att springa runt i ☺️

   1. Jenny

    Hej! Kuoma är lätta och varma men för er i södra Sverige som har blöta vintrar så skulle jag rekommendera en annan typ av sko som håller emot väta bättre 😀

 8. Lena

  Hejsan! Jag är mamma till 4 (nu vuxna) barn. Har arbetat många år på förskola och jag kan bara säga att polaren och pyrets kläder slår allt. Deras kläder andas, vilket jag tycker är viktigt. Barnen är ju ingång hela tiden och blir varma. Fodrade regnkläder är helt värdelösa ur den synpunkten. Barnet blir genomsvettigt. Tänk dig själv att går ut och PW i fodrat regnställ…. Som vädret är nu, ett ullställ under skalkläder, vid kallare väder en overall. Lycka till 🙂

  1. johnvalencia
   John Valencia

   Det verkar som om Polarn & Pyret är favoriten bland kläder och Viking bland skorna. Det här tåls att berätta vidare. Tack snälla 🙂

 9. Victoria

  Jag har till min son (3år), fodrat galon ställ från didriksons och ett par regnvantar som tåler regn och rusk. Och ett par vinterskor till det som tåler vatten 😍

  1. johnvalencia
   John Valencia

   Det är lite så jag tänker. Jag hoppas att det ska räcka. Men jag ser att vissa barn har regnkläder, overall och jacka/byxa. Jag undrar hur det kan slösa runt på så mycket. Det måste ju finnas universalplagg (?) tack för tips. 🙂

 10. Linda

  Körde alltid fodrade gummistövlar. Ett säkert kort. Aldrig overall. Köpte fodrade gummiställ. Vid extrem kyla finns ett underställ overall från Helly hansen som är till för att kunna ha under som komplement. Lätt o klä på barn för mycket. Dyrast är inte alltid bäst. Köpt ecco o besviken. Höll inte mot väta trots impregnering. Då blev det fodrade gummistövlar.

  1. johnvalencia
   John Valencia

   Tack för tips, tråkigt med Ecco jag trodde det var ett säkert kort. Var det något särskilt som var dåligt?

 11. Malin

  Vi kör polarn och pyret rakt igenom, vi har skalbyxor och jacka , sen under har vi vindfleece och den tunna dunjackan. På fötterna har vi köpt kavat kängor och fodrade gummistövlar där man kan ta ut fodret, så personalen kan välja vilket väder det är. Gå in i deras butik så brukar de tipsa om bra grejer men framförallt våga fråga personalen på förskolan då de har många års erfarenhet 🙂