14 mars – Varför jag bytte efternamn!! – John Valencia
johnvalencia

John Valencia

14 mars – Varför jag bytte efternamn!!

Som ni vet vid det här laget är jag adopterad och jag kom till Sverige när jag var 9 månader. I samband med adoptionen fick jag ett svenskt namn och mina föräldrars efternamn. Allt för att markera att jag där och då fick en ny familj och blev svensk medborgare. Som jag skrev i ett tidigare inlägg så fanns det stunder under uppväxten då jag ville byta bort John mot något annat. Jag visste nog inte vad jag ville byta till men John kändes inte helt rätt. Som tur var så var det bara en fas för namnet står kvar i mitt pass men det blev däremot några andra ändringar som gjordes efter att jag fyllt 18 år.

Som liten stod det följande i mitt pass Sven John Edvin Jernberg, med John som tilltalsnamn. Idag står det istället John Edùin Valencia, fortfarande med John som tilltalsnamn. Vid ändringen valde jag att stryka Sven, bytte stavning på Edvin, slopade Jernberg och adderade Valencia.

Självklart finns det en historia bakom detta och den bygger delvis på en förstärkt revolt i slutet på tonåren. När jag var 16 år bröt jag kontakten med min farmor och farfar och ville då inte längre dela namn med dem och valde därför helt sonika att ändra detta så snart jag fyllde 18. Vad konflikten rörde sig om låter jag av respekt för inblandade vara osagt. Min farmor och jag har idag en mycket fin relation efter att jag sökte upp henne i hennes hem en varm julidag sommaren 2012. Min farfar hade då gått bort hösten innan, men jag är glad att kunna säga att farmor och jag idag har en starkare relation än någonsin. Extra kul att hon idag är gammelfarmor till lilla Miriam,vilket hon tycker är en stor uppgift.

Trots försoningen valde jag att behålla Valencia som är mitt biologiska efternamn jag fick vid födseln. Även Edùin (med den stavningen) hade jag med mig när jag kom till mina föräldrar och jag tycker faktiskt att det känns fint att kunna bära med mig något från mitt ursprung. Det ska också sägas att jag ofta får komplimanger för mitt efternamn som jag är mycket stolt och glad över. Hade jag valt att byta idag hade jag inte tagit bort Jernberg utan lagt till Valencia men än är det väl inte för sent att ändra sig. Vissa hundar kan fortfarande lära sig sitta.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
johnvalencia

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Maria Nilsson

    Jag blir så glad av dina personliga inlägg. Har ju följt dig länge, ända sedan du bodde i Motala. Du har alltid varit genuin men idag på ett moget, ödmjukt sätt. Ditt engagemang för utsatta barn där du och Johan gör ett strålande jobb som familjehem gör mitt inre varm. Du är en förebild på många sätt. Tack John