12 mars – Följande frågor vill jag som adopterad inte få!! – John Valencia
johnvalencia

John Valencia

12 mars – Följande frågor vill jag som adopterad inte få!!

Alla människor är olika och har olika grader av integritet och privata sfärer. Jag har ganska mycket integritet och uppskattar inte alltid när människor kommer (för) nära. Som adopterad får jag ofta en del frågor kring mitt ursprung, min bakgrund och min familj. I 9/10 så är frågorna ställda av uppriktig nyfikenhet och jag gissar att frågeställaren inte ens tänker på att det kan vara obehagligt för mig (och andra) att svara på detta. Här kommer en lista på frågor JAG inte vill ha. Detta gäller endast mig och jag talar inte för andra adopterade.

 1. Vet du vilka dina “riktiga” föräldrar är?
 2. Är du och din bror (Carl) “riktiga” syskon? 
 3. Har du några “riktiga” syskon? (tydligen är inte jag och Carl “riktiga” syskon)
 4. Har du varit tillbaka och “hälsat på” i Colombia?
 5. Har du eller vill du söka upp dina “riktiga” föräldrar?
 6. Bodde du på barnhem innan du kom till Sverige?
 7. Tror du att du hade varit homosexuell om du hade bott kvar i Colombia?

Som jag skrev ovan så är dessa frågor (jag får dem oftare än ni tror) säkert ställda av ren nyfikenhet och jag tror sällan eller aldrig att personen förstår att det är något jag inte vill prata om. Oftast väljer jag att svara ändå av artighet men inser nu att det måste få ett slut. Det här är privat och inget jag vill diskutera med vem som helst. Det finns fler än ovan frågor men dessa kommer oftast som följdfrågor till mina svar och därför svårare att rada upp så här.

Om ni som läser detta reagerar på mina ord och tycker att det är er mänskliga rättighet att ställa just dessa frågor skulle jag vilja be er fundera en gång till. Vi är alla berättigade till ett förflutet men väljer själva vad i det vi vill dela med oss av. Oftast reflekterar jag inte ens över att jag är adopterad och det beror på att mina (enda och riktiga) föräldrar har bjudit mig på så mycket kärlek och respekt genom alla år så jag inte skulle kunna sakna något. Att jag bär ett annat efternamn än resterade medlemmar i min familj betyder inte att jag inte älskar dem och vi kommer prata mer om det längre fram i min serie med personliga inlägg.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
johnvalencia

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. StrongMama

  Vad intressant att du påpekade detta
  Jag halkade in på din blogg, tyckte du har otroligt vacker i dina drag, kände dessutom igen de och höll på att fråga dig om ditt ursprung i ett annat inlägg jag nyss hade uppe men så kände jag att, det kanske inte är okej att fråga.
  Jag har aldrig brytt mig om sånt, jag är långt ifrån en känslig person, men det betyder inte att andra är likadana som jag.

  Så jag fick för mig att söka på Colombia i din sökruta på bloggen, för jag misstänkte bakgrunden baserat på dragen och då hamnade jag här, vilken tur säger jag bara. Då slapp jag ställa frågan, fick svar på det jag ville utan att behöva förolämpa dig.
  För det är precis som du säger, man har ibland svårt att sätta sig i andras situationer och jag menade genuint att bara fråga av nyfikenhet på ett vänligt sätt. .

  Sedan skulle jag ALDRIG använda ord som “riktiga föräldrar/ bror” det är ju hemskt, det gör de inte mindre riktiga bara för att de inte är biologiska. Det är två skilda saker. Riktiga föräldrar har du redan, sen är det en annan femma om de är biologiska eller inte.

  Jag hoppas du ser min ärlighet och ödmjukhet i texten (vilket kan vara svårt att uppfatta många gånger) men jag menar absolut inte att förolämpa dig på nått sätt eller göra dig illa.
  Ha en fin kväll.

  1. johnvalencia
   johnvalencia

   Tusen tack för denna fina kommentar. Jag tar inte alls illa vid mig utan känner att du tar upp detta påa en fint och ödmjukt sätt. ha en fin kväll 🙂

 2. Jennie

  Vilka irriterande människor. Det är ju saker man inte frågar om man verkligen har suttit i ämnet och djupa diskussioner om ens då.

  Ibland är man extremt nyfiken men det blir inte så att jag frågar. Samma sak om någon har handikap lr liknande.

  Förstår du slutar svara på dessa frågor för det är bara oförskämt’

  1. johnvalencia
   John Valencia

   Ja iblandr vi människor märkliga. Vi glömmer att sätta oss in i andras situationer. Men jag tror verkligen att de flesta bara är genuint nyfikna. 🙂