Ett omtumlande år för oss! – John Valencia
johnvalencia

John Valencia

Ett omtumlande år för oss!

Just nu sitter jag på planet som ska ta oss till Gran Canaria och vår första resa som familj. Ombord finns det inte mycket att göra så jag började kika i men telefon när vår lilla tjej sov middag. Jag insåg då att det den här veckan är exakt ett år sedan Johan och jag tog tåget ner till Malmö för att göra en utredning av oss som familjehemsföräldrar. Varför Skåne tänker ni säkert och det ska jag berätta.

Det hela började när Johans föräldrar blev jourhem till en liten pojke förra året. Vi blev alla väldigt förtjusta i den lille pågen (som skåningarna säger) och vi beslöt oss för att ansöka om att bli hans familjehem när det beslutades att han skulle bli omplacerad. Utredningen och intervjuerna gick bra och vi blev godkända och kvar återstod en lång väntan. Sådana här beslut fattas på olika nivåer men i det här fallet var det socialtjänsten i den kommunen som var ytterst ansvarig för pojkens framtid. Där kom man senare fram till att ett hem i Stockholm skulle försvåra umgänget med det biologiska nätverket så därför fick vi avslag trots att vi var godkända. Självklart blev vi både ledsna och besvikna men allt har en mening sägs det så vi valde att blicka framåt. Några dagar innan jul kontaktade jag därför socialtjänsten i Stockholm för att presentera oss som familjehem här hemma istället.

Det började med ett mejl den 22 december och den 23:e, dagen efter, hade jag vårt första samtal med den kvinna som senare kom att godkänna oss även i Stockholm. Väl hemma efter julfiranden så åkte vi till deras kontor i Slakthusområdet och presenterade oss tillsammans med den utredning som tidigare gjorts i Skåne. En månad senare påbörjade vi en utbildning i att bilda familjehem. När den avslutats med en paneldebatt, där vi båda hade med våra mammor, blev vi klara för matchning och ännu en oviss väntan påbörjades.

En dag i början på maj när jag satt på Arlanda med Daisy Beauty på väg mot en pressresa fick jag ett samtal från en av våra kontaktpersoner som berättade att de hade en liten flicka som behövde ett hem att växa upp i. Jag fick en kort beskrivning av läget och några dagar på mig att prata med Johan för att sedan återkoppla med hur vi ville göra. Med tårar i ögonen småjoggade jag mot gaten samtidigt som jag snabbt ringde upp honom och berättade om samtalet.

Fyra dagar senare när jag kom hem hade jag redan mejlat min kontakt och sagt att vi gärna ville gå vidare mot nästa steg i processen som var en specifik utredning mot just den lilla flickan för att se så vi var lämpliga för att få hem henne till oss. Det visade sig att vi passade perfekt och dagen innan midsommar fick vi träffa henne för första gången. Veckan efter påbörjade vi två veckors invänjning med jourhemmet och torsdagen den 5 juli flyttade hon in.

När jag nu har tittat igenom alla bilder jag tagit sedan i somras har jag fått torka både en och två tårar. Jag är så otroligt förälskad i vår lilla tjej och hon har förändrat våra liv totalt. Till alla som går i tankarna att skaffa barn kan jag bara säga att det är ett beslut jag aldrig ångrat, inte ens på nätterna 03.00 när hon vaknar och ska ha välling eller busa. Livet med barn är något extra och det bästa jag någonsin upplevt.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!

Kommentarer
johnvalencia

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Lotta

  Ni verkar vara helt underbara pappor till den söta lilla flickan! Roligt att läsa era inlägg eftersom ni verkar vara så otroligt engagerade i henne bägge 2! Oftast läser man negativa inlägg om frånvarande pappor och pappor som inte tar sig tid för sina barn! Miriam har fått en riktig tur sån har 2 så bra pappor!! ❤

 2. Sanna

  Så härligt att jag hittade ert/era konton❤️
  Vi är också familjehem till en tjej på 8 år. Hon kom till oss dagen innan hon fyllde 3 år.
  Tyvärr tycker jag att det mesta jag hade hört och läst om familjehem innan varit negativt… hur illa barn blivit behandlade…😔att folk blir familjehem för pengar..etc😔
  men nu har Ni (och Miss Melinda) den senaste tiden, iallafall för mig, gett familjehemmen ett fantastiskt kärleksfullt och vackert ansikte. Tack för det❤️

 3. Elina

  Jag är så otroligt glad för att jag får följa er, ni är så fina föräldrar och miriam så fin och trygg liten tjej❤ blir så glad av era inlägg och blogg och bilder, så fina och så kärleksfulla!😍 massa kärlek till er

 4. Martin

  Hej! Underbar läsning! Jag och min man är också familjehem. Vi har en 10 årig kille från Stockholm, vi bor i Uppsala. Jag jobbar som socialsekreterare med familjehemsplacerade barn och min man är pilot på SAS. Att bli familjehem och föräldrar till vår kille är det bästa vi gjort! Ha det bäst! Hälsningar Martin och Filip!

  1. johnvalencia
   johnvalencia

   Hej Martin! Tusen tack för din kommentar, vad roligt att du skriver. Ha en underbar helg 🙂

 5. Carola

  Har nyligen hittat ert Instagram konto och jag säger bara wow vilken energi man vill bara ha mer.
  Läste precis att ni är familjehem till tösen 💕 nu är vi 50+ men också familjehem, ni ger så bra energi så jag måste bara tippsa Vidar om ert kont. Ha en bra dag ☀️

 6. Anneli

  Så fantastiskt fint att hon fick komma till just er två! Älskar ert konto o älskar hur ni är med lilla Miriam…det är sånt tålamod, ni är tydliga, det finns tillit o trygghet o en stor portion kärlek! Tack för att ni delar med er av ert liv, det är en stor glädje att få följa er. Kram Anneli

  1. johnvalencia
   johnvalencia

   Tusen tack för din fina kommentar 🙂 Just den här sortens texter värmer så oerhört. Kram

 7. Charlotte

  Tack, för att just NI finns och med öppna armar tagit emot ett barn. Ert barn!♥️ Vill ni berätta hur en sådan här process går till, steg för steg? Vilken typ av frågor måste man svara på? Skriver man ett kontrakt? Finns chans för er att adoptera er flicka, hur mycket bakgrundsinfo fick ni veta om henne, föräldrarna och varför hon valdes att placeras? Har ni kontakt med dem biologiska föräldrarna idag? Hur gammal var Miriam när hon kom till er? Får man betalt från socialen eller bara barnbidrag som ”alla andra” med barn? Jag har så mycket frågor… Jag är själv intresserad av att kunna hjälpa ett barn (eller flera) men har onget förtroende för hur Socialtjänsten jobbar för barnets bästa. Mina tankar går till Esmeralda (”Lilla Hjärtat”), som tyvärr rycktes upp från sitt familjehem och blev placerade hos sina biologiska föräldrar. Vi alla vet hur detta fick ett tragiskt slut…😢 Kan det hända er, att ni blir tvingade att lämna ifrån er Miriam om Socialen bestämmer det? Hur förhåller ni er isåfall till att kunna leva med denna ovissheten? Jag vill, men vågar inte! Tacksam för att ni är M•O•D•I•G•A och fina föräldrar!🙏🏼❤️

  1. johnvalencia
   johnvalencia

   Hej,

   Tusen tack för din kommentar. Det finns många inlägg på bloggen om just detta bland annat ett som skillnaderna mellan adoption och familjehem. Det skrivs ett avtal mellan (i vårt fall) socialen och oss som familjehem och i det står allt reglerat. Vad som gäller och hur vi ska jobba för vårt barns välmående och även kontakt med det biologiska nätverket. Vi får också betalt för detta är ett uppdrag men självklart är det inte ett arvode som går att leva på utan ett bidrag för Miriams liv och omkostnader. Sen betalar vi ju allt annat själva precis som vilken familj som helst. Jag kanske borde skriva ett helt inlägg om detta så många undrar samma sak.

   Tack 🙂

 8. Eva

  Så himla fint att få följa er och Mirjam. ❤️ En fundering… mötte ni några hinder i processen att bli familjehem för att ni är två pappor? Det låter inte så av det ni berättar, vilket i så fall är glädjande (och borde så klart vara självklart). En familj kan ju se ut på massor av olika sätt. 💖

  1. johnvalencia
   johnvalencia

   Hej Eva,

   Inga alls måste jag säga. Vi går mötts med kärlek och repsekt hela vägen både från omgivningen och socialtjänsten. Vi är sannerligen lyckligt lottade. Tack för din kommentar <3

 9. Nathalie

  Nderbart att ni kan finnas där för M undef hennes uppväxt. Men hur ser framtiden ut? Är det en placering tills hon är 18?

  1. johnvalencia
   johnvalencia

   Vi har en långtidsplacering och vi har bildat familj för livet, eller så länge hon vill iallafall 😉
   Tack för din kommentar!

 10. Stina

  Ni är en sådan fin familj. Får man ”behålla” barnen när man är familjehem? Eller kommer biologiska mamman att vilja ha tillbaka henne?

  1. johnvalencia
   johnvalencia

   Tusen tack 🙂
   Ja vi har bildat familj med Miriam men man kan också ha det som ett “jobb”. Barnen kan bli kvar på både lång och kort sikt det är väldigt olika.

 11. Julia

  Sjukt intressant att läsa om eran historia! Jag och min kille vill också söka om att få vara familjehem, ni är sån stor inspiration!

 12. suzanne

  I’m an expert writer who loves to bring smiles to people’s face.

  Writing is what I do for a living and I am so passionate about this. I have worked with several associations whose mission is to help people solve writing problems.
  I love traveling and have visited several countries in the past few years.
  I’m happy to have written several books that have contributed positively to the lives of many. My books are available in several parts of the world. And I’m currently working with service providers that help people save energy. Being a part of this team has open more opportunities for me to excel as a writer. I have worked with different people and met many clients as a professional.
  I can handle any kind of writing and provide nothing but the best. People come to me all the time to ask if I can solve their assignment problems and I accept. I find pleasure in helping them to solve their problems as a writer.

  Academic Writer – Suzanne Jarvis – Filmsciencesparalleles Corps

 13. Jessie

  Vi känner inte varann, men jag har pluggat med Johan, så honom känner jag, och vet ju vilken fin människa han är! Måste säga att det är sååå fantastiskt att höra om den resa ni gör. Jag och min man är också familjehem och har en placering av ett äldre barn. Något vi inte heller ångrat för en sekund! Eftersom vi dessutom har två egna biologiska barn så har vi inte kunnat ta fler placeringar, men om vi hade haft möjlighet så hade jag tagit emot ännu fler!

  Er lilla flicka har haft sån tur som har fått just ert hem att växa upp i (för jag antar att det är en uppväxtplacering?)!

  Ville bara skicka lite extra kärlek till er, och en rejäl tumme upp för ”jobbet” ni gör!💕

 14. Anonym

  Eran kärlek till eran dotter😍 min familj har varit familjehem i några år nu och efter jul kommer ett syskonpar hem till oss. Ska verkligen bli så roligt❤️