Jag sparar smidigt och smart med Fundler! – John Valencia
johnvalencia

John Valencia

Jag sparar smidigt och smart med Fundler!

Nu har det gått drygt två månader sedan vår lilla tjej flyttade in hos oss och det har verkligen förändrat våra liv totalt. Tidigare har Johan och jag bara haft varandra, men nu har vi gemensamt ansvar för ett litet liv vilket är helt underbart. Att uppfostra ett barn handlar mycket om att ta en dag i taget men även att planera för framtiden. Jag är en väldigt strukturerad och planerande person och vill redan nu förbereda oss alla för vad som komma skall.

När det kommer till ekonomi så gillar jag att spara i fonder och aktier för att på sätt låta pengarna jobba, för på sparkontot händer ingenting i och med noll ränta. Jag har faktiskt börjat använda en app som heter Fundler som hjälper mig att investera. Att sätta sig in i denna knepiga värld med siffror och kurser hit och dit känns både svårt och tråkigt, just därför använder jag Fundler.

Kanske är du som jag redan sen tidigare ganska bra på att spara men tycker att det är svårt att veta hur du ska tänka och planera för att investera pengarna? Så var det i alla fall för mig så därför är jag så otroligt glad att detta är så smidigt! Jag flyttar mina sparpengar från mitt bankkonto direkt in i appen som sen gör jobbet åt mig. Appen rekommenderar alltså hur jag borde placera mina pengar i olika fonder, handlar sedan upp fonderna automatiskt och sen är det klart! Självklart kan man sitta och köpa fonder själv någon annanstans, men jag tar hellre en kaffe på stan och slipper huvudvärken.

Just nu har jag startat två sparanden hos Fundler men jag funderar redan på ett tredje:

 1. Det första är för familjen, ett nutida sparande för kommande aktiviteter som exempelvis resor vi vill göra. Där har jag ett månadssparande som dras från mitt konto via autogiro. Här tänker jag att jag plockar ut pengarna en gång om året som mest. Fundler hjälpte mig att komma fram till att jag borde ha ganska låg risk på denna depå eftersom det är relativt kortsiktigt sparande.
 2. En privatdepå för bara mig. Här lägger jag undan en mindre summa varje månad på autogiro men tänker även att jag ska fylla på lite oregelbundet när andan faller på. Vad pengarna ska gå till? Något fint till min garderob, kanske en ny väska. Det fina med detta är att jag inte vet men när jag ser den där saken jag vill ha så vet jag vilken depå jag ska ta pengarna från och att jag sparat till det utan att jag märkt det. Lyx!
 3. Det tredje jag funderar på är ett sparande för vår dotters kommande aktiviteter. Vem vet vad hon kommer vilja göra när hon växer upp. Kanske blir det ridning, friidrott eller schack – oavsett så vill jag att vi är förberedda på det så att vi kan stötta det val hon gör när den dagen kommer. Skulle hon välja längdskidor och ha Charlotte Kalla som sin största idol skulle jag öka sparandet på stubben. Eftersom att hon fortfarande är så liten och de här pengarna inte ska tas ut på många år så rekommenderade Fundler att det skulle vara hög risk på hennes depå. Då hinner pengarna förhoppningsvis växa rejält och skulle det eventuellt dippa något på vägen så kommer det med största sannolikhet hinna växa till sig igen. Genom appen har jag lärt mig att sparanden som är korta = lågrisk och sparanden som är långsiktiga = högre risk!

Egentligen kan man ju inte spara för mycket. Ni minns väl att man i barndomen pratade om karaktärerna  “spara” och “slösa” och vem som hade roligast i längden. Som barn levde jag alltid i nuet och hade svårt att hålla tillbaka. Som vuxen har jag lärt mig att det finns två sätt att konsumera utan stress; antingen att jobba häcken av sig eller ha ett riktigt smart sparande. Just därför väljer jag Fundler.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!

Kommentarer
johnvalencia

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jacob

   Hej Åsa,

   Sorry att jag hoppar in här och svarar!

   Tänkte dock ge ett generellt svar och fördelen med Fundler är att appen hjälper dig att välja rätt risk genom att du svarar på några frågor. Således behöver du inte själv (så till vida att du inte vill) välja risk.

   När det kommer till fondsparande finns det inga garantier för att det alltid går upp även om man hoppas på det. Går det ner får man helt enkelt vänta på att det går upp (vilket det övertid alltid gör) och annars ta ut pengarna men då finns det en risk att man får en förlust. Med detta sagt ser Fundler till att du sparar med rätt risk så om det går ner har Fundler gett rådet att spara långsiktigt och därför behöver du inte vara allt för bekymrad.

   Hoppas att du fick svar på din fråga!

   /Jacob – Fundler

 1. Fredrik Thorsson

  Hej John och grattis till familjen. Det är kul at följa dig och allt framsteg ni gör. En fråga om appen du skriver om, följer den någon särskild bank eller jobbar den fristående och hur gör jag om jag vill få personliga råd? Lycka till med allt!

  1. Jacob

   Hej Fredrik,

   Fundler är en oberoende rådgivningstjänst vilket innebär att vi helt fritt väljer vilka som fonder/portföljer som är lämpliga för just dig.

   Om du vill ha personliga råd är det bara att klicka igenom Fundlers rådgivning och svara på några frågor för att därefter ta emot ditt personliga råd.

   /Jacob – Fundler

 2. Unknown

  Sånt här tror jag kan vara bra men hur vet jag när det är läge att plocka ut mina insatta pengar? Går det att få notiser i appen?

  1. Jacob

   Hej,

   När du väljer att investera med Fundler går du igenom en gedigen rådgivning där du bland annat får svara på frågor om din riskbenägenhet och placeringshorisont. Därefter kommer du utifrån svaren att få ett förslag som passar dig och som tar hänsyn till din situation. Självklart går det alltid att ta ut sina pengar och det görs genom ett enkelt knapptryck. Det finns inte heller några insättnings och uttagsavgifter så det är fritt fram att när som helst ta ut pengarna.

   Alla kunder får även löpande notiser!

   /Jacob – Fundler

 3. Olivia Andersson

  Att se dig och er dotter gör mig så otroligt glad. Jag har läst din blogg länge och har själv två små barn. Du verkar vara en så härlig och kärleksfull pappa <3

  1. Jacob

   Hej Cecilia,

   Riskerna som är förknippade med att investera i fonder redogörs tydligt i appen. I och med att Fundler ger råd om vilken risk du bör ha kommer du få ett förslag som ligger i linje med din riskprofil. I övrigt förvaras pengarna hos SEB och alla kunder omfattas av Svenska riksgäldens insättningsgaranti.

   /Jacob – Fundler